PLUS JEDEN DEN - Tuning, zábava za státisíce

25.08.2008 00:00

 

www.plus1den.sk/slovensko/2008/08/tuning-zabava-za-statisice.html  

Tuning - zábava za státisíce

To je paráda! Tuneri, teda milovníci všemožného vylepšovania sériových áut, žijú pre svoj koníček, na ktorý neváhajú minúť aj niekoľko stotisíc korún. Cez víkend sa ich prišlo so svojimi fárami na letisko do Svidníka ukázať takmer 300.

 

Na tuningovom zraze pútali najväčšiu pozornosť najmä od výmyslu sveta upravené obyčajné škodovky. Pre ich majiteľov je netradičná záľuba doslova životným štýlom. „Na svojom UFE som za štyri roky odpracoval asi 3 000 hodín,“ hovorí Martin Bugoš z Košíc, ktorého Škoda 125 získala na zraze pohár za najkrajšie vysvietené auto. „Mám v ňom 18 neónov, 300 letdiód a rôzne stroboskopy. Už som s ním získal 21 pohárov na rôznych zrazoch.“ Autíčko, ktoré kedysi kúpil za 20-tisíc korún (664 eur), má dnes hodnotu okolo štvrť milióna korún (8 298 eur). 

 TISÍCKY HODÍN PRÁCE: Martin Bugoš investoval do svojho UFA tisícky hodín práce, ale neľutuje.

 CENÍ SA NÁPAD: Vylepšovať sa dá všetko – sila motora, či decibelov vnútri auta.


  Veľký záujem vyvolávala aj takmer 40-ročná embéčka, ktorú jej majiteľ Tibor Eotvos z Košíc špeciálne upravil na šprinty. „Je úplne odľahčená, vnútri je špeciálne upravený motor z Felície. Z nuly na stovku to vytiahne za 4 – 5 sekúnd. Už neraz sa stalo, že na šprintoch som porazil aj oveľa silnejšie bavoráky či iné vyhlásené značky,“ netají sa majiteľ hrdosťou nad výsledkom svojej viacročnej práce. Tuning je však nielen o rýchlosti, ohlušujúcej audiosúprave alebo množstve svetiel. Cení sa najmä nápad. Aj preto bola vo Svidníku jedným z najobdivovanejších áut žltá Fabia, ktorú šikovný majiteľ doslova obložil kožou. A to nielen interiér, sedadlá či doplnky, ale aj motor. A sme pri podstate tuningu – čím extravagantnejšie, tým lepšie.

 

 

 CELÁ V KOŽI: Táto Fabia je doslova celá v koži – interiér, sedadlá a dokonca i motor.

 BABIČKA: Táto špeciálne upravená stará embéčka tisícka poráža aj autá zvučných značiek.

UFO Tuningclub